Először is fontos, hogy hogyan tároljuk a teát.
A legjobb, ha egy fény- és légmentesen záródó edénybe helyezzük. Így biztosak lehetünk benne, hogy a tea száraz marad, és aromaanyagai a szavatossági idő végéig megőrzik minőségüket.
A leggyakrabban fémdobozt, kerámia, vagy porcelánedényt használunk.
A tea forrázása
A teák többségét forrázással készítjük. (Gyógyteák esetében, van amikor áztatást vagy főzést alkalmazzuk.)
Először mindig a teát helyezzük a csészébe, és arra öntjük rá a megfelelő hőmérsékletű vizet.
Fontos, hogy csak olyan edényben forraljunk vizet, amit másra nem használunk.
A tea készítéséhez kerüljük a fém edényt, a legjobb a porcelán, a kerámia, vagy az üveg.
Ugyanezt a szabályt érdemes betartanunk a szűrővel kapcsolatban is, amennyiben a kannában hosszabb ideig érintkezik a teával.
A legjobb a bambusz, a pamut vagy a kerámia szűrő.
A tea áztatási ideje:
A teák különböző alapanyagokból készülnek, melyeknek más-más a kioldódási idejük.
Fontos, hogy mennyire forró a víz, milyen hosszú az áztatási idő, sőt még a víz keménysége is jelentősen befolyásolja az ital ízét, illatát.
A lenti ajánlások természetesen csak általános érvényűek, és elsősorban a szálas teákra vonatkoznak.
Ezért javasolt mindig figyelembe venni a tea csomagolásán lévő elkészítési javaslatot.
Javasolt forrázási idők:
Fekete tea 100C fokos víz, 3-5 perc
Ízesített fekete teák 100C fokos víz, 2,5-3 perc
Oolong 80-90C fokos víz, 2-3 perc
Zöld tea 70-80C fokos víz, 1-3 perc
Fehér tea 70-80C fokos víz, 1-3 perc
Gyümölcsteák 100C fokos víz, minimum 8 perc
Rooibos tea 100C fokos víz, 3-5 perc
Mate tea 100 fokos víz, 5-10 perc
Gyógyteák (változó az elkészítésük, általában, élvezeti teaként 100 fokos víz, 5 perc)
Filteres teák elkészítése:
A filterezett teák előnye, hogy kényelmesen, gyorsan elkészíthessük kedvenc teánkat.
Fontos azonban, hogy figyelembe vegyük a gyártó elkészítési javaslatát.
Helyezze a filtert Öntse le forró vízzel, majd Ízesítsük ízlésünknek
a csészébe! hagyja állni a megadott ideig! megfelelően!
Darabos, szálas teák elkészítése:
A darabos, szálas teákat többnyire a gyakorlott teafogyasztók választják. Nem véletlenül, hiszen a szálas teából készült tea finomabb, a belőlük kioldódó ízek és aromaanyagok harmonikusabb összhangot alkotnak. Az elkészítési idő valamivel hosszabb, de megfelelő eszközök segítségével rövidíthetünk a folyamaton.
Tegyük a teát az Öntsünk friss, A tea fajtájától Szűrjük le, majd
előmelegített forró vizet a teára függően áztassuk ízesítsük ízlésünknek
kannába. egy ideig megfelelően.
Aki kipróbálta, tudja, hogy megéri.
Forrón vagy jegesen?
A tea mindkét formája kedvelt, bár a tea szezon nálunk még mindig a hűvös idővel indul.
Valóban kellemes, mikor átfázottan kezünket a bögrére kulcsoljuk és belekortyolunk a jó meleg italba.
Nyáron főként a jeges változattal frissítjük magunkat.